Od prowadzących
Warsztat połączy praktyczną wiedzę z zakresu projektowania przestrzeni oraz prowadzenia lokali gastronomicznych.
Prowadzącymi będą architekt Wojtek Nowak z biura architektonicznego Znamy się oraz Paweł Tatara – architekt i właściciel konceptu Monka i klubopiekarni Woda, którzy wspólnie stworzyli kilka wyróżniających się projektów.
Przyjrzymy się niestandardowemu i wyjątkowemu projektowaniu miejsc. Pokażemy jak działać nieszablonowo uwzględniając analizę potrzeb klientów, storytelling oraz aspekty biznesowe decydujące o sukcesie restauracji.
Warsztat skierowany jest do:
- architektów i projektantów wnętrz zajmujących się projektowaniem przestrzeni gastronomicznych
- architektów i projektantów chcących rozpocząć projektowanie przestrzeni gastronomicznych
- właścicieli lokali gastronomicznych
- osób planujących otwarcie własnego lokalu wszystkich tych, którzy pragną wprowadzać na rynek nowatorskie, wyraziste koncepty gastronomiczne
Jeśli marzysz o wyspecjalizowaniu się w projektowaniu lokali gastronomicznych i chcesz tworzyć coś więcej niż standardowe restauracje czy kawiarnie, te warsztaty są właśnie dla Ciebie.
Prowadzący

Wojciech Nowak
Znamy się
Co-founder, architekt w Znamy się. Od 2016 roku tworzy odważne i kreatywne projekty w dziedzinie architektury oraz designu wnętrz. Mistrz researchu i storytellingu, nie lubi powtarzalności. Jego dążenie do realizacji pomysłów odbiegających od utartych schematów sprawiło, że dziś projektuje i doradza markom, jak wyróżnić się na tle konkurencji. Absolwent Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej. Zrealizował liczne projekty domów, lokali gastronomicznych, biur oraz obiektów usługowych. Jest także współautorem klubopiekarni Woda, która w 2024 roku zdobyła prestiżowy tytuł 'najpiękniejszej kawiarni w Europie' według Restaurant and Bar Design Awards.

Paweł Tatara
Grupa MONKA
Founder i CEO grupy MONKA. Architekt i restaurator – współtwórca konceptów gastronomicznych i hotelowych grupy MONKA, obejmującej dwie siostrzane restauracje MONKA, klubopiekarnię WODA, hotel butikowy oraz rzemieślniczą piekarnię, zlokalizowane w sąsiadujących ze sobą miastach: Toruniu i Bydgoszczy. MONKA w Toruniu to rzemieślnicza kuchnia, autentyczność, domowa atmosfera i jakość – to tutaj wszystko się zaczęło. MONKA Młyny Rothera to kontynuacja toruńskiego projektu na sterydach. Siedem lat doświadczenia gastronomicznego pozwoliło stworzyć koncept niemal idealny i w pełni skalowalny. WODA w Młynach Rothera to autorski miks – rzemieślnicza piekarnia, kawiarnia i klub pod jednym dachem. Doceniona w Europie, nagrodzona Bar&Restaurant Design Awards za najpiękniejszą kawiarnię na kontynencie. Paweł rozkłada każdy proces na części pierwsze i dogłębnie analizuje każdą dziedzinę, z którą się spotyka. Zna każdy szczegół – od instalacji w budynkach po każdy etap procesu w piekarni. Dzięki temu tworzy miejsca autentyczne, dopracowane i bez ściemy, gdzie design, smak i atmosfera wyznaczają nową definicję gościnności. Zawsze lokalnie, zawsze autentycznie, zawsze kilka kroków przed trendami.
Agenda
Przyjazd, rejestracja i poranna kawa
Poznaj Star Training Center (STC) i Stargres!
To czas na poznanie przestrzeni Star Training Center. Zyskaj kompleksową wiedzę o świecie Stargres i inspirację do tworzenia pięknych i funkcjonalnych przestrzeni.
CZĘŚĆ 1. Prezentacje i dyskusje
Wprowadzenie do współpracy „Inwestor – Architekt”
- Krótka historia współpracy Znamy się x Paweł Tatara: kim jesteśmy, jak się poznaliśmy, co robimy.
- Kluczowe elementy efektywnej współpracy między inwestorem a architektem.
Proces tworzenia odważnych konceptów – krok po kroku
Omówienie etapów projektowania konceptu gastronomicznego.
Najpiękniejsza kawiarnia w Europie Woda oraz restauracja Monka w Bydgoszczy
- Prezentacja założeń projektowych i realizacyjnych: od idei, przez
projekt, aż po codzienne funkcjonowanie. - Charakterystyka obu konceptów: czym się wyróżniają, jakie przynoszą korzyści właścicielom i użytkownikom.
Dlaczego warto tworzyć odważne i kompleksowe projekty gastronomiczne?
- Prezentacja korzyści.
- Porównanie standardowego podejścia z podejściem odważnym: przykłady
różnic i ich konsekwencji. - Dyskusja nad trendami w branży gastronomicznej.
Kluczowe pytania, na które znajdziesz odpowiedź:
- Ile czasu i wkładu potrzeba, by stworzyć projekt wychodzący poza schemat?
- Czym charakteryzują się innowacyjne koncepty gastronomiczne?
- Co powinno się znaleźć w projekcie, aby restauracja nie tylko zachwycała designem, ale też sprawnie generowała przychody?
- Jak wyróżnić miejsce na tle konkurencji?
- Czym jest spójność i jak ją uzyskać w nowopowstałym miejscu?
- Czym jest storytelling w projektowaniu restauracji i jak go skutecznie zbudować?
- Co zrobić, aby mój projekt wyróżniał się na tle innych?
- Jak znaleźć inspiracje do projektu?
- Jak przekonać klienta do realizacji rozwiązań zawartych w projekcie?
Lunch i zwiedzanie fabryki Stargres
CZĘŚĆ 2. Zajęcia praktyczne
Zadanie dla uczestników
- Prowadzący przedstawią krótko kilka dobrze działających konceptów gastronomicznych w formie fotografii oraz krótkiego opisu.
- Uczestnicy w grupach 2-3 osobowych na podstawie zaproponowanych konceptów i korzystając z dostępnych materiałów (zdjęć, informacji o marce i założeniach) przygotowują własny opis wybranego projektu.
– Zdjęcia będą wyświetlone na projektorze przez prowadzących
– Prowadzący rozdadzą formatki do uzupełnienia przez uczestników
– Do udziału w warsztatach nie potrzeba laptopa lub innych narzędzi, potrzeba jedynie czegoś do pisania
Omówienie i feedback. Prowadzący komentują przedstawione opisy i odkrywają jak wybrane koncepty funkcjonują w rzeczywistości, wskazują mocne strony oraz obszary do rozwoju.
Dyskusja o pomysłach na rozwinięcie konceptu, sugestie dotyczące pogłębienia storytellingu, estetyki i funkcjonalności.
Jak wziąć udział?

1. Zarejestruj się na warsztaty stacjonarne w Star Training Center
2. Poczekaj na potwierdzenie Twojej obecności
3. Przyjedź na warsztaty
Pamiętaj o sprawdzeniu w opisie – jak się przygotować!
Szczegóły lokalizacji i mapka dojazdu poniżej.