training
30 czerwca, 10:00

Odważne i kompleksowe koncepty gastronomiczne.

Jak je tworzyć?

Od prowadzących

Warsztat połączy praktyczną wiedzę z zakresu projektowania przestrzeni oraz prowadzenia lokali gastronomicznych.

Prowadzącymi będą architekt Wojtek Nowak z biura architektonicznego Znamy się oraz Paweł Tatara – architekt i właściciel konceptu Monka i klubopiekarni Woda, którzy wspólnie stworzyli kilka wyróżniających się projektów.

Przyjrzymy się niestandardowemu i wyjątkowemu projektowaniu miejsc. Pokażemy jak działać nieszablonowo uwzględniając analizę potrzeb klientów, storytelling oraz aspekty biznesowe decydujące o sukcesie restauracji.

Warsztat skierowany jest do:

  • architektów i projektantów wnętrz zajmujących się projektowaniem przestrzeni gastronomicznych
  • architektów i projektantów chcących rozpocząć projektowanie przestrzeni gastronomicznych
  • właścicieli lokali gastronomicznych
  • osób planujących otwarcie własnego lokalu wszystkich tych, którzy pragną wprowadzać na rynek nowatorskie, wyraziste koncepty gastronomiczne

 

Jeśli marzysz o wyspecjalizowaniu się w projektowaniu lokali gastronomicznych i chcesz tworzyć coś więcej niż standardowe restauracje czy kawiarnie, te warsztaty są właśnie dla Ciebie.

Prowadzący

Wojciech Nowak

Znamy się

Co-founder, architekt w Znamy się. Od 2016 roku tworzy odważne i kreatywne projekty w dziedzinie architektury oraz designu wnętrz. Mistrz researchu i storytellingu, nie lubi powtarzalności. Jego dążenie do realizacji pomysłów odbiegających od utartych schematów sprawiło, że dziś projektuje i doradza markom, jak wyróżnić się na tle konkurencji. Absolwent Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej. Zrealizował liczne projekty domów, lokali gastronomicznych, biur oraz obiektów usługowych. Jest także współautorem klubopiekarni Woda, która w 2024 roku zdobyła prestiżowy tytuł 'najpiękniejszej kawiarni w Europie' według Restaurant and Bar Design Awards.

Paweł Tatara

Grupa MONKA

Founder i CEO grupy MONKA. Architekt i restaurator – współtwórca konceptów gastronomicznych i hotelowych grupy MONKA, obejmującej dwie siostrzane restauracje MONKA, klubopiekarnię WODA, hotel butikowy oraz rzemieślniczą piekarnię, zlokalizowane w sąsiadujących ze sobą miastach: Toruniu i Bydgoszczy. MONKA w Toruniu to rzemieślnicza kuchnia, autentyczność, domowa atmosfera i jakość – to tutaj wszystko się zaczęło. MONKA Młyny Rothera to kontynuacja toruńskiego projektu na sterydach. Siedem lat doświadczenia gastronomicznego pozwoliło stworzyć koncept niemal idealny i w pełni skalowalny. WODA w Młynach Rothera to autorski miks – rzemieślnicza piekarnia, kawiarnia i klub pod jednym dachem. Doceniona w Europie, nagrodzona Bar&Restaurant Design Awards za najpiękniejszą kawiarnię na kontynencie. Paweł rozkłada każdy proces na części pierwsze i dogłębnie analizuje każdą dziedzinę, z którą się spotyka. Zna każdy szczegół – od instalacji w budynkach po każdy etap procesu w piekarni. Dzięki temu tworzy miejsca autentyczne, dopracowane i bez ściemy, gdzie design, smak i atmosfera wyznaczają nową definicję gościnności. Zawsze lokalnie, zawsze autentycznie, zawsze kilka kroków przed trendami.

Agenda

09:00 - 10:00

Przyjazd, rejestracja i poranna kawa

10:00 - 11:00

Poznaj Star Training Center (STC) i Stargres!

To czas na poznanie przestrzeni Star Training Center.  Zyskaj kompleksową wiedzę o świecie Stargres i inspirację do tworzenia pięknych i funkcjonalnych przestrzeni.

 

CZĘŚĆ 1. Prezentacje i dyskusje

11:00 - 11:30

Wprowadzenie do współpracy „Inwestor – Architekt”

  • Krótka historia współpracy Znamy się x Paweł Tatara: kim jesteśmy, jak się poznaliśmy, co robimy.
  • Kluczowe elementy efektywnej współpracy między inwestorem a architektem.
11:30 - 12:00

Proces tworzenia odważnych konceptów – krok po kroku

Omówienie etapów projektowania konceptu gastronomicznego.

12:00 - 12:30
Case study

Najpiękniejsza kawiarnia w Europie Woda oraz restauracja Monka w Bydgoszczy

  • Prezentacja założeń projektowych i realizacyjnych: od idei, przez
    projekt, aż po codzienne funkcjonowanie.
  • Charakterystyka obu konceptów: czym się wyróżniają, jakie przynoszą korzyści właścicielom i użytkownikom.
12:30 - 13:00

Dlaczego warto tworzyć odważne i kompleksowe projekty gastronomiczne?

  • Prezentacja korzyści.
  • Porównanie standardowego podejścia z podejściem odważnym: przykłady
    różnic i ich konsekwencji.
  • Dyskusja nad trendami w branży gastronomicznej.
13:00 - 14:30

Kluczowe pytania, na które znajdziesz odpowiedź:

  • Ile czasu i wkładu potrzeba, by stworzyć projekt wychodzący poza schemat?
  • Czym charakteryzują się innowacyjne koncepty gastronomiczne?
  • Co powinno się znaleźć w projekcie, aby restauracja nie tylko zachwycała designem, ale też sprawnie generowała przychody?
  • Jak wyróżnić miejsce na tle konkurencji?
  • Czym jest spójność i jak ją uzyskać w nowopowstałym miejscu?
  • Czym jest storytelling w projektowaniu restauracji i jak go skutecznie zbudować?
  • Co zrobić, aby mój projekt wyróżniał się na tle innych?
  • Jak znaleźć inspiracje do projektu?
  • Jak przekonać klienta do realizacji rozwiązań zawartych w projekcie?
14:30 - 16:00

Lunch i zwiedzanie fabryki Stargres

 

16:00 - 18:00

CZĘŚĆ 2. Zajęcia praktyczne

16:00 - 17:30

Zadanie dla uczestników

  • Prowadzący przedstawią krótko kilka dobrze działających konceptów gastronomicznych w formie fotografii oraz krótkiego opisu.

 

  • Uczestnicy w grupach 2-3 osobowych na podstawie zaproponowanych konceptów i korzystając z dostępnych materiałów (zdjęć, informacji o marce i założeniach) przygotowują własny opis wybranego projektu.

 

– Zdjęcia będą wyświetlone na projektorze przez prowadzących

– Prowadzący rozdadzą formatki do uzupełnienia przez uczestników

– Do udziału w warsztatach nie potrzeba laptopa lub innych narzędzi, potrzeba jedynie  czegoś do pisania

17:30 - 18:00

Omówienie i feedback. Prowadzący komentują przedstawione opisy i odkrywają jak wybrane koncepty funkcjonują w rzeczywistości, wskazują mocne strony oraz obszary do rozwoju.

Dyskusja o pomysłach na rozwinięcie konceptu, sugestie dotyczące pogłębienia storytellingu, estetyki i funkcjonalności.

Jak wziąć udział?

1. Zarejestruj się na warsztaty stacjonarne w Star Training Center

2. Poczekaj na potwierdzenie Twojej obecności

3. Przyjedź na warsztaty 
Pamiętaj o sprawdzeniu w opisie – jak się przygotować!
Szczegóły lokalizacji i mapka dojazdu poniżej.

REJESTRACJA

Lokalizacja

Partner strategiczny

Star Training Center to innowacyjne centrum, które łączy edukację, praktykę i kreatywne podejście do produktów branży wnętrzarskiej.

Integrując cztery żywioły – ogień, wodę, powietrze i ziemię –tworzy wyjątkową przestrzeń dla architektów, wykonawców i dystrybutorów, gdzie natura i innowacja spotykają się w harmonii.

Centrum oferuje różnorodne strefy, w tym szkoleniową, ekspozycyjną, outdoorową, laboratoryjną i produkcyjną, co umożliwia kompleksowe podejście do nauki i rozwoju.

Współpracując z renomowanymi markami, Star Training Center organizuje specjalistyczne szkolenia, dostosowane do potrzeb architektów, projektantów, wykonawców oraz innych profesjonalistów z branży kreatywnej i marketingowej.

Jako strategiczny partner archiDAY, Star Training Center aktywnie wspiera rozwój i edukację w sektorze architektury i designu, stając się nową jakością spotkań branżowych.

Zobacz więcej

Partner główny