Od Prowadzących
2-dniowe szkolenie z projektowania odważnych i kompleksowych konceptów gastronomicznych, to spotkanie dla projektantów wnętrz, architektów i restauratorów, którzy chcą tworzyć unikalne, pełne charakteru miejsca, przyciągające ludzi i budujące silne marki.
Podczas zajęć uczestnicy odkryją, jak dzięki pięciu zasadom zaprojektować gastronomię, która wyróżni się na tle konkurencji i będzie nie tylko piękna, ale i rentowna.
- Bój się i rób – Jak przełamywać lęk przed nowym i wdrażać innowacje mimo ryzyka?
- Rzucaj sobie wyzwania – Jak pobudzać kreatywność i szukać nieszablonowych rozwiązań?
- Dbaj o ludzi – Jak projektować przestrzenie funkcjonalne, a jednocześnie przyciągające ludzi?
- Bądź zawzięty – Jak zrealizować odważny i wymagający projekt?
- Rozwijaj się – Jak uczyć się w świecie gdzie jedyną stałą jest zmienność?
Warsztaty dają uczestnikom narzędzia, inspirację i odwagę, by podejmować decyzje projektowe, których nie podejmują wszyscy – bo właśnie tam powstają naprawdę wyjątkowe koncepty.
Prowadzący

Wojciech Nowak
Co-founder, architekt w Znamy się
Co-founder, architekt w Znamy się. Od 2016 roku tworzy odważne i kreatywne projekty w dziedzinie architektury oraz designu wnętrz. Mistrz researchu i storytellingu, nie lubi powtarzalności. Jego dążenie do realizacji pomysłów odbiegających od utartych schematów sprawiło, że dziś projektuje i doradza markom, jak wyróżnić się na tle konkurencji. Absolwent Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej. Zrealizował liczne projekty domów, lokali gastronomicznych, biur oraz obiektów usługowych. Jest także współautorem klubopiekarni Woda, która w 2024 roku zdobyła prestiżowy tytuł 'najpiękniejszej kawiarni w Europie' według Restaurant and Bar Design Awards.

Paweł Tatara
Founder i CEO grupy MONKA, Architekt i restaurator
Founder i CEO grupy MONKA. Architekt i restaurator – współtwórca konceptów gastronomicznych i hotelowych grupy MONKA, obejmującej dwie siostrzane restauracje MONKA, klubopiekarnię WODA, hotel butikowy oraz rzemieślniczą piekarnię, zlokalizowane w sąsiadujących ze sobą miastach: Toruniu i Bydgoszczy. MONKA w Toruniu to rzemieślnicza kuchnia, autentyczność, domowa atmosfera i jakość – to tutaj wszystko się zaczęło. MONKA Młyny Rothera to kontynuacja toruńskiego projektu na sterydach. Siedem lat doświadczenia gastronomicznego pozwoliło stworzyć koncept niemal idealny i w pełni skalowalny. WODA w Młynach Rothera to autorski miks – rzemieślnicza piekarnia, kawiarnia i klub pod jednym dachem. Doceniona w Europie, nagrodzona Bar&Restaurant Design Awards za najpiękniejszą kawiarnię na kontynencie. Paweł rozkłada każdy proces na części pierwsze i dogłębnie analizuje każdą dziedzinę, z którą się spotyka. Zna każdy szczegół – od instalacji w budynkach po każdy etap procesu w piekarni. Dzięki temu tworzy miejsca autentyczne, dopracowane i bez ściemy, gdzie design, smak i atmosfera wyznaczają nową definicję gościnności. Zawsze lokalnie, zawsze autentycznie, zawsze kilka kroków przed trendami.
Agenda
Dzień 1
Przyjazd, rejestracja, śniadanie i poranna kawa

Poznaj Star Training Center (STC) i Stargres!

To czas na poznanie przestrzeni Star Training Center. Zyskaj kompleksową wiedzę o świecie Stargres i inspirację do tworzenia pięknych i funkcjonalnych przestrzeni.
Przedstawienie 5 zasad projektowania odważnych i kompleksowych konceptów gastronomicznych
Wstęp. Szczegółowa prezentacja korzyści dla architektów i inwestorów z tworzenia odważnych i kompleksowych konceptów gastronomicznych.

1. Bój się i rób
- Omówienie sposobu odważnego działania. Jak podejmować ryzyko i przełamywać własne ograniczenia w procesie twórczym.
2. Rzucaj sobie wyzwania
- Przedstawienie nawyków kreatywnych pomagających tworzyć oryginalne miejsca. Jak eksperymentować i myśleć poza schematem.
3. Dbaj o ludzi
- Analiza znaczenia relacji i współpracy w procesie projektowym.
- Poszukiwanie odpowiednich partnerów i budowanie efektywnej relacji inwestor–architekt.
- Tworzenie miejsc opartych na zaufaniu, zrozumieniu potrzeb odbiorców i wspólnych wartościach, do których ludzie chcą wracać.
4. Bądź zawzięty
- Omówienie roli determinacji i konsekwencji w realizacji wizji.
- Jak bronić pomysłów, dbać o szczegóły i nie poddawać się mimo przeszkód.
5. Rozwijaj się
- Przedstawienie konkretnych sposobów na rozwój i poszerzanie perspektyw.
- Jak stale podnosić swoje kompetencje i wykorzystywać zdobyte doświadczenia w tworzeniu coraz lepszych konceptów.
Omówienie kluczowych elementów efektywnej współpracy inwestor – architekt.
Lunch

Stosowanie zasad w praktyce na przykładzie zrealizowanych projektów
Wstęp. Szczegółowa prezentacja czym jest kompleksowy projekt konceptu gastronomicznego. Omówienie elementów kompleksowości na zrealizowanych przykładach. Od planowania, przez projekt po realizację i prowadzenie konceptu.
1. Smash Burgers Pluto, Wrocław
- Przykład odważnego konceptu gastronomicznego, spójnego i konsekwentnie zrealizowanego od marki, przez produkt, po wnętrze.
- Opowiemy jak przebiegał proces poszukiwania pomysłu i tworzenia układu funkcjonalnego.
2. Najpiękniejsza kawiarnia w Europie Woda oraz restauracja Monka, Bydgoszcz
- Rola zrozumienia odbiorcy, miejsca i tworzenia emocjonalnych doświadczeń.
- Dowiesz się jak pasja ludzi, kontekst miejsca i dbałość o detal budują wyjątkowy klimat przestrzeni.
3. Dala Restaurang, Kraków
- Inspiracja szwedzką kulturą oraz kontynuacja w nowej formie istniejącego konceptu Kaffe Bageri Stockholm.
- Jak tworzyć miejsce inspirowane daną kuchnią w sposób świeży i autentyczny, który pozwoli wyróżnić się na tle podobnych lokali
Dzień 2
Zwiedzanie fabryki Stargres

Ćwiczenia praktyczne
1. Zdobyta wiedza na warsztatach pozwala ją wykorzystać od razu
W tym bloku będziecie mieli okazję sprawdzić to pod okiem prowadzących.
- Prowadzący przedstawią krótko kilka dobrze działających konceptów gastronomicznych w formie fotografii.
- Uczestnicy w grupach 2-3 osobowych na podstawie zaproponowanych konceptów i korzystając z dostępnych materiałów (zdjęć, informacji o marce i założeniach) przygotowują własny opis wybranego projektu.
2. Przygotowanie odważnego układu funkcjonalnego. Sprawdzisz jak w praktyce przygotowuje się oryginalne pomysły.
3. Konsultacje i dyskusja nad Waszymi projektami
- Jeśli masz projekt nad którym pracujesz, bądź planujesz otworzyć nowe miejsce, być może zastanawiasz się czy to dobra droga – przedstaw grupie pomysł, przedyskutujemy i razem poszukamy najlepszych rozwiązań
Lunch i zakończenie szkolenia

Jak wziąć udział?

1. Zarejestruj się na warsztaty stacjonarne w Star Training Center
2. Poczekaj na potwierdzenie Twojej obecności
3. Zarezerwuj telefonicznie (501 023 152) nocleg w hotelu Akwamaryn, Sielpia Wielka
Na hasło „ArchiDAY” pokój w cenie 200 zł / noc. Koszt noclegu jest po stronie uczestnika szkolenia.
4. Przyjedź na warsztaty
Pamiętaj o sprawdzeniu w opisie – jak się przygotować!
Szczegóły lokalizacji i mapka dojazdu poniżej.






