training
3-4 listopada, 10:00

5 zasad projektowania

odważnych i kompleksowych konceptów gastronomicznych

Od Prowadzących

 

2-dniowe szkolenie z projektowania odważnych i kompleksowych konceptów gastronomicznych, to spotkanie dla projektantów wnętrz, architektów i restauratorów, którzy chcą tworzyć unikalne, pełne charakteru miejsca, przyciągające ludzi i budujące silne marki.

Podczas zajęć uczestnicy odkryją, jak dzięki pięciu zasadom zaprojektować gastronomię, która wyróżni się na tle konkurencji i będzie nie tylko piękna, ale i rentowna.

  • Bój się i rób – Jak przełamywać lęk przed nowym i wdrażać innowacje mimo ryzyka?
  • Rzucaj sobie wyzwania – Jak pobudzać kreatywność i szukać nieszablonowych rozwiązań?
  • Dbaj o ludzi – Jak projektować przestrzenie funkcjonalne, a jednocześnie przyciągające ludzi?
  • Bądź zawzięty – Jak zrealizować odważny i wymagający projekt?
  • Rozwijaj się – Jak uczyć się w świecie gdzie jedyną stałą jest zmienność?

Warsztaty dają uczestnikom narzędzia, inspirację i odwagę, by podejmować decyzje projektowe, których nie podejmują wszyscy – bo właśnie tam powstają naprawdę wyjątkowe koncepty.

Prowadzący

Wojciech Nowak

Co-founder, architekt w Znamy się

Co-founder, architekt w Znamy się. Od 2016 roku tworzy odważne i kreatywne projekty w dziedzinie architektury oraz designu wnętrz. Mistrz researchu i storytellingu, nie lubi powtarzalności. Jego dążenie do realizacji pomysłów odbiegających od utartych schematów sprawiło, że dziś projektuje i doradza markom, jak wyróżnić się na tle konkurencji. Absolwent Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej. Zrealizował liczne projekty domów, lokali gastronomicznych, biur oraz obiektów usługowych. Jest także współautorem klubopiekarni Woda, która w 2024 roku zdobyła prestiżowy tytuł 'najpiękniejszej kawiarni w Europie' według Restaurant and Bar Design Awards.

Paweł Tatara

Founder i CEO grupy MONKA, Architekt i restaurator

Founder i CEO grupy MONKA. Architekt i restaurator – współtwórca konceptów gastronomicznych i hotelowych grupy MONKA, obejmującej dwie siostrzane restauracje MONKA, klubopiekarnię WODA, hotel butikowy oraz rzemieślniczą piekarnię, zlokalizowane w sąsiadujących ze sobą miastach: Toruniu i Bydgoszczy. MONKA w Toruniu to rzemieślnicza kuchnia, autentyczność, domowa atmosfera i jakość – to tutaj wszystko się zaczęło. MONKA Młyny Rothera to kontynuacja toruńskiego projektu na sterydach. Siedem lat doświadczenia gastronomicznego pozwoliło stworzyć koncept niemal idealny i w pełni skalowalny. WODA w Młynach Rothera to autorski miks – rzemieślnicza piekarnia, kawiarnia i klub pod jednym dachem. Doceniona w Europie, nagrodzona Bar&Restaurant Design Awards za najpiękniejszą kawiarnię na kontynencie. Paweł rozkłada każdy proces na części pierwsze i dogłębnie analizuje każdą dziedzinę, z którą się spotyka. Zna każdy szczegół – od instalacji w budynkach po każdy etap procesu w piekarni. Dzięki temu tworzy miejsca autentyczne, dopracowane i bez ściemy, gdzie design, smak i atmosfera wyznaczają nową definicję gościnności. Zawsze lokalnie, zawsze autentycznie, zawsze kilka kroków przed trendami.

Agenda

Dzień 1

09:00 - 10:00

Przyjazd, rejestracja, śniadanie i poranna kawa

 

10:00 - 11:00

Poznaj Star Training Center (STC) i Stargres!

 

 

To czas na poznanie przestrzeni Star Training Center. Zyskaj kompleksową wiedzę o świecie Stargres i inspirację do tworzenia pięknych i funkcjonalnych przestrzeni.

11:00 - 14:30
Blok 1

Przedstawienie 5 zasad projektowania odważnych i kompleksowych konceptów gastronomicznych

Wstęp. Szczegółowa prezentacja korzyści dla architektów i inwestorów z tworzenia odważnych i kompleksowych konceptów gastronomicznych.

 

 

 

 

1. Bój się i rób

  • Omówienie sposobu odważnego działania. Jak podejmować ryzyko i przełamywać własne ograniczenia w procesie twórczym.

2. Rzucaj sobie wyzwania

  • Przedstawienie nawyków kreatywnych pomagających tworzyć oryginalne miejsca. Jak eksperymentować i myśleć poza schematem.

3. Dbaj o ludzi

  • Analiza znaczenia relacji i współpracy w procesie projektowym.
  • Poszukiwanie odpowiednich partnerów i budowanie efektywnej relacji inwestor–architekt.
  • Tworzenie miejsc opartych na zaufaniu, zrozumieniu potrzeb odbiorców i wspólnych wartościach, do których ludzie chcą wracać.

4. Bądź zawzięty

  • Omówienie roli determinacji i konsekwencji w realizacji wizji.
  • Jak bronić pomysłów, dbać o szczegóły i nie poddawać się mimo przeszkód.

5. Rozwijaj się

  • Przedstawienie konkretnych sposobów na rozwój i poszerzanie perspektyw.
  • Jak stale podnosić swoje kompetencje i wykorzystywać zdobyte doświadczenia w tworzeniu coraz lepszych konceptów.

Omówienie kluczowych elementów efektywnej współpracy inwestor – architekt. 

14:30 - 15:30

Lunch

 

15:30 - 17:30
Blok 2

Stosowanie zasad w praktyce na przykładzie zrealizowanych projektów

 

Wstęp. Szczegółowa prezentacja czym jest kompleksowy projekt konceptu gastronomicznego. Omówienie elementów kompleksowości na zrealizowanych przykładach. Od planowania, przez projekt po realizację i prowadzenie konceptu.

1. Smash Burgers Pluto, Wrocław

  • Przykład odważnego konceptu gastronomicznego, spójnego i konsekwentnie zrealizowanego od marki, przez produkt, po wnętrze.
  • Opowiemy jak przebiegał proces poszukiwania pomysłu i tworzenia układu funkcjonalnego.

2. Najpiękniejsza kawiarnia w Europie Woda oraz restauracja Monka, Bydgoszcz

  • Rola zrozumienia odbiorcy, miejsca i tworzenia emocjonalnych doświadczeń.
  • Dowiesz się jak pasja ludzi, kontekst miejsca i dbałość o detal budują wyjątkowy klimat przestrzeni.

3. Dala Restaurang, Kraków

  • Inspiracja szwedzką kulturą oraz kontynuacja w nowej formie istniejącego konceptu Kaffe Bageri Stockholm.
  • Jak tworzyć miejsce inspirowane daną kuchnią w sposób świeży i autentyczny, który pozwoli wyróżnić się na tle podobnych lokali
19:00
Integracja

Dzień 2

10:00 - 11:00

Zwiedzanie fabryki Stargres

11:00 - 14:00
Blok 3

Ćwiczenia praktyczne

1. Zdobyta wiedza na warsztatach pozwala ją wykorzystać od razu

W tym bloku będziecie mieli okazję sprawdzić to pod okiem prowadzących.

  • Prowadzący przedstawią krótko kilka dobrze działających konceptów gastronomicznych w formie fotografii.
  • Uczestnicy w grupach 2-3 osobowych na podstawie zaproponowanych konceptów i korzystając z dostępnych materiałów (zdjęć, informacji o marce i założeniach) przygotowują własny opis wybranego projektu.

2. Przygotowanie odważnego układu funkcjonalnego. Sprawdzisz jak w praktyce przygotowuje się oryginalne pomysły.

3. Konsultacje i dyskusja nad Waszymi projektami

  • Jeśli masz projekt nad którym pracujesz, bądź planujesz otworzyć nowe miejsce, być może zastanawiasz się czy to dobra droga – przedstaw grupie pomysł, przedyskutujemy i razem poszukamy najlepszych rozwiązań
14:00 - 15:00

Lunch i zakończenie szkolenia

Jak wziąć udział?

1. Zarejestruj się na warsztaty stacjonarne w Star Training Center

2. Poczekaj na potwierdzenie Twojej obecności

3. Zarezerwuj telefonicznie (501 023 152) nocleg w hotelu Akwamaryn, Sielpia Wielka 

Na hasło „ArchiDAY” pokój w cenie 200 zł / noc. Koszt noclegu jest po stronie uczestnika szkolenia.

4. Przyjedź na warsztaty 
Pamiętaj o sprawdzeniu w opisie – jak się przygotować!
Szczegóły lokalizacji i mapka dojazdu poniżej.

 

REJESTRACJA

Lokalizacja

Partner strategiczny

Star Training Center to innowacyjne centrum, które łączy edukację, praktykę i kreatywne podejście do produktów branży wnętrzarskiej.

Integrując cztery żywioły – ogień, wodę, powietrze i ziemię –tworzy wyjątkową przestrzeń dla architektów, wykonawców i dystrybutorów, gdzie natura i innowacja spotykają się w harmonii.

Centrum oferuje różnorodne strefy, w tym szkoleniową, ekspozycyjną, outdoorową, laboratoryjną i produkcyjną, co umożliwia kompleksowe podejście do nauki i rozwoju.

Współpracując z renomowanymi markami, Star Training Center organizuje specjalistyczne szkolenia, dostosowane do potrzeb architektów, projektantów, wykonawców oraz innych profesjonalistów z branży kreatywnej i marketingowej.

Jako strategiczny partner archiDAY, Star Training Center aktywnie wspiera rozwój i edukację w sektorze architektury i designu, stając się nową jakością spotkań branżowych.

Zobacz więcej

Partner główny